Jézus Szíve Plébánia Ajka

Kezdőlap » Uncategorized » Ajkaiak a veszprémi Szaléziánum születésnapján

Ajkaiak a veszprémi Szaléziánum születésnapján

2016. október 29-én 23 gyermek és 13 felnőtt Ajkáról elindult, hogy megünnepelje a Szaléziánum 5. születésnapját Veszprémben. A program szentmisével kezdődött a Szent Mihály Bazilikában melyet Dr. Márfi Gyula érsek celebrált 5 paptestvérrel, köztük Fuchs Tibor atyával, az 5 ministráns pedig a mi kis hittanosaink közül került ki. A szentmisén hálát adtunk az eltöltött tartalmas 5 évért, hiszen annyi minden történik velünk, amiért hálaadással és köszönettel tartozunk Istennek, embertársainknak. Mennyire fontos, hogy annyi minden történik velünk, amiért hálaadással tartozunk Istennek, embertársaknak és köszönettel.

A program a köszönetnyilvánításokkal folytatódott, a Szaléziánum vezetője Pálfalviné Ősze Judit mondott köszönetet régi és jelenlegi munkatársak áldozatkész munkájáért. Mail József érseki gazdasági helynök atya a kezdetektől napjainkig vázolta fel a Szaléziánum működését.

Az intézmény névadója Szalézi Szent Ferenc a katolikus egyház által az emberek közti jó kapcsolatokért felelőssé tett szent. Tudatosan kapta az intézmény ezt a nevet, hiszen a cél valóban az emberek, az egyház és a média vonatkozásában a jó kommunikáció fenntartása és megvalósítása, ami teljesült is.

Ezután a Szaléziánum gyermekmegőrzőjében szabad játék következett, ahol a gyerekek egymással bújócskáztak, labdáztak, fogócskáztak, párnacsatáztak. Felszabadultan játszottak az őszi szünet első napján.

Majd idegenvezető vitt végig minket és mesélte el a vár és várkörnyéki nevezetességek történeteit.

Első állomás a Pósa ház volt,amely egy copf stílusú, manzard tetős épület, ez volt a zirci ciszterciek egykori rezidenciája. A címerek a tulajdonosra utalnak. Az őrdaru (A madár lábával követ tart, amikor elalszik, kiesik az ujjai közül a kő és felébred. Így tudja a jó őr szerepét megtartani) az emberség és a ciszterci apátság jelképe. Papnövendékek, szerzetesek laktak benne. 1902-ben Pósa Endre könyvkereskedő és nyomdász tulajdonába került.

Ezután következett a Városháza Egyházmegyei Alapítványi Hivatalnak épült romantikus stílusban. A magyar és a veszprémi címer (Kivont kardú lovast ábrázoló dombormű megjeleníti a nemességet és a polgárságot is.) látható a falán.

A Városháza melletti kútszobor, Korsós lány (Zsuzsi), aki onnan kapta a nevét, hogy a szoborátadáson egy Zsuzsi nevű lány volt jelen, aki teljesen úgy nézett ki, mint a lányt ábrázoló szobor.

A tűztorony a magyar címerrel egy barokk sisakos, körerkélyes torony, a vár középkori bástyájára épült. Vaslépcsőkön lehet felmenni az erkélyre. 1810-ben egy földrengés után olyan rossz állapotba került, hogy le akarták bontani, de a polgárok nem engedték. Megtudtuk azt is, hogy tűz esetén pénzbüntetéssel sújtották azokat a polgárokat, akik a tűzeset közelében éltek, és nem mentek oltani. Azok, akik nem a tűzeset közelében éltek, és mégis mentek oltani, pénzjutalomban részesültek.

A Fecskendőház is tűzvédelmi szerepet töltött be a mama idejében. Ma kiállítóhely, óratornyából óránként Csermák Antal Verbunkosa hangzik el. Nepomuki Szent János és Szent Flórián a tűzoltók védőszentjének szobra látható itt.

Megálltunk a Hősök kapuja mellett, ami az első világháború áldozatainak állít emléket.

A sok látnivaló és nevezetesség után egy kézműves foglalkozáson vettünk részt, 2 turnusban vettünk részt. Míg az egyik csapat Márton napi lámpásokat, libaképet készített, addig a másik tárlatvezetésen volt.

Ezen megtekinthettük a Bíró- Giczey házat (Madaras házat), ami egykori építtetőiről Padányi- Bíró Márton veszprémi püspökről és Giczey István kanonokról kapta nevét. Azért nevezik madaras háznak, mert barokk termeinek képein nagyon szép madarak láthatók.

A dolgozószoba falaira képzeletbeli tájakat festettek, de ma már az ábrázolások egy része ismerhető csak fel. Az ajtóval szemben lévő falon látható a fal közepe táján egy kis oroszlánfej. Az attól jobbra lévő hajóból csak vitorláinak részlete maradt meg. Ebben a szobában dolgozott a kanonok, és itt voltak a könyvei is. Az itt található könyvek Padányi Bíró Márton munkái, melyek a püspök által alapított könyvtár részét képezik.

Padányi- Bíró Márton emlékszobában a püspök személyes tárgyai vannak. A püspök egyházmegyéjében a Szentháromság tiszteletét hangsúlyozta. Itt kiállított Szentháromság szobrot körmeneteken is hordozhatták.

A kanonoki hálószoba mennyezetén megjelentek a kanonok kedvenc tantárgyai, a hittan, az és a földrajzírás, és a földrajz. A keresztény egyház, jelentős szerepet játszott az írásbeliség elterjedésében, és mindig nagy gondot fordított az írásos dokumentumok őrzésére. Ebben a polcrendszerben találhatók a legértékesebb középkori oklevelek.

Megtudtuk, hogy Veszprémben, a régi időben városi tűzvigyázók őrizték az éjszakai lámpák fényét és alvók nyugalmát. Utcákat járva óránként felhangzott az éjjeli kikiáltók éneke, akik így jelezték az idő múlását. A liturgikus időkeréken olvasható idézet Padányi nevéhez fűződik: „Óra ütött 11-et, háromságban hiszünk egyet. Dicsérjük a Szűz Máriát, ki nekünk szülte Szent Fiát. A károktól, hogy megmentsen, mennyországba, hogy felé vigyen. Tizenegyet üt az óra, Dicsértessék Egek Ura!”

Érdekesség volt még a térkép és zenesarok: A térképtár a modern technikájával képes arra, hogy eljuttasson a múltba. A zenesarokban, ha megadjuk az időpontot, helyszínt. Kiadja, hogy azon a napon, milyen éneket énekeltek a szentmisén.

A barokk kor liturgikus kincsei is megtalálhatók itt. A liturgikus viselet biretum, reverenda, stóla, kazula, karing, miseing… Liturgikus tárgyakat is láthattunk, melyek a szentmise fontos részei. Szabó Virág bronz angyalainak a kiállítását is megtekinthettük. „Mindennapi angyalaink címmel”

Minden nagyon szép, minden nagyon jó volt, de mondhatom, a legnagyobb sikert felnőttek és gyerekek körében a Rudi bohóc aratta. Lang Rudolf veszprémi színművész a színes bőröndjével Csucsu nevű plüsskutyájával. Kötéltáncolt, levegőben, földön. Kirándulócsoportunk gyermekeit is bevonta a produkciójába: tarthatták a kötelet, virágot szagolhattak, ami aztán spriccelt is. A bohóc ezután tortát készített kenyérrel, lekvárral, tejszínhabbal, a tortát az egyik gyermek tartotta tűzijáték is került a tetejére, ebbe a finom édességbe bele is esett később. Majd kihúzatta a lyukas fogát Flóra doktor nénivel házi rakéta segítségével.

Búzás Csaba műsorát Halász Judit, Gryllus Vilmos, 100 Folk Celsius, Kaláka, Szélkiáltó együttesek dalaiból állította össze, melyeket sokszor a gyerekekkel együtt zenélve, énekelve adott elő. Játékos, humoros gyerekdalokkal, vers megzenésítésekkel varázsolt önfeledt perceket minden résztvevő számára. (Alma, alma, piros alma oda fönn a fán… Bóbita, Bóbita táncol… Nád a házam teteje… énekelték a gyerekek is.)

Édességből sem volt hiány rengeteg cukrot osztott ki Rudi bohóc és

Búzás Csaba előadásuk alatt a gyermekek ügyességét jutalmazván.

A gyermekek lufival, saját készítésű kézműves tárgyakkal a kezükben, és sok élménnyel a szívükben térhettek haza.

Köszönjük, Tibor atya!

Mészárosné Torma Beáta
hitoktató

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: